NAMIRNICE KOJE TREBA JESTI TOKOM JESENI

Jesen donosi bogatstvo sezonskih namirnica koje su ne samo ukusne već i izuzetno hranljive. Kako se temperature spuštaju, dolazi vreme za hranu koja će nas zagrejati, osnažiti imunitet i pripremiti telo za zimu. U nastavku saznajte koje su najbolje jesenje namirnice koje trebate uključiti u ishranu.

 

Bundeva

Bundeva je simbol jeseni, bogata vitaminima A i C, kao i vlaknima koja doprinose boljoj probavi. Beta-karoten, koji joj daje prepoznatljivu boju, snažan je antioksidans koji podržava imunitet i zdravlje kože. Možete je koristiti u čorbama, pireima ili peći kao zdravu užinu.

 

Jabuke

S obzirom na to da su jabuke u jesen najsočnije, predstavljaju sjajan izbor za užinu ili desert. One sadrže pektin, vrstu vlakna koje pomaže u regulaciji šećera u krvi i podržava zdravlje creva. Takođe, jabuke su bogate vitaminom C, koji igra ključnu ulogu u borbi protiv prehlada.

 

Cvekla

Ova biljka bogata je folatima, gvožđem i antioksidansima. Cvekla pomaže u održavanju zdravlja srca, poboljšava cirkulaciju i smanjuje upale. Možete je jesti svežu, u salatama, ili kao dodatak smoothie-ju za dodatni energetski boost.

 

Kelj

Kelj je poznat po visokom sadržaju vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju, kao i vitamina C za imunitet. Uključivanjem kelja u salate ili supe, doprinosite svojoj otpornosti na sezonske viruse i jačate imunitet.

 

Orašasti plodovi

Lešnici, orasi i bademi su pravi mali paketi energije, savršeni za hladnije dane. Bogati su zdravim mastima, proteinima i mineralima kao što su magnezijum i cink, koji su važni za mentalno zdravlje i koncentraciju. Možete ih dodati u salate, ovsene kaše ili uživati u njima kao zdravom međuobroku. Orasi su takođe idealan dodatak domaćim kolačima i pecivima.

 

Jesen je idealno vreme za usvajanje zdravih navika. Kombinovanjem ovih sezonskih namirnica, ne samo da ćete obogatiti svoj meni, već ćete i ojačati imunitet i pripremiti telo za hladnije dane.