Zašto su proteini važni za našu ishranu

Zašto je unos proteina važan? Svakodnevno moramo da unosimo dovoljnu količinu proteina kako bi naš metabolizam radio na pravi način, a energija u krvi bila stabilna.

Proteini su belančevine koje su sagrađene od velikog broja aminokiselina.
Proteini se nalaze u svakoj ćeliji našeg organizma i od presudnog su značaja za izgradnju mišićne mase i pravilno funkcionisanje neuroloških funkcija, za dobro raspoloženje, za varenje, a pomažu i da se uspostavi dobar prirodni balans hormona.

Najvažnije stvari koje proteini obavljaju u našem organizmu:

• Rast i razvoj – proteini su ključni za rast i razvoj tkiva i ćelija, odgovorni su i za rast i razvoj čitavog organizma
• Izazivaju biohemijske reakcije – enzimi su proteini, koji su zaduženi za pravilno funkcionisanje mnogih biohemijskih procesa (varenje i cirkulaciju organizma)
• Održavaju PH balans u telu
• Mogu se boriti protiv različitih neželjenih mikroorganizama i tako povoljno delovati na imunitet

Kao i za većinu drugih nutrijenata, unos proteina varira od individue do individue u zavisnosti od fizičke aktivnosti. Preporučeni unos proteina za odrasle je 10-15% (maksimalno 20%) od ukupnog preporučenog dnevnog unosa kalorija. A kada govorimo o povrću, namirnice bogate proteinima biljnog porekla su karfiol, brokoli, grašak i kukuruz šećerac.