Najverovatnije ste dosad nebrojeno puta čuli da je šećer veliki neprijatelj zdravlja. Iako preterana konzumacija šećera šteti zdravlju i dobroj liniji, rafinisani se šećer kao pojačivač ukusa danas nalazi u većini industrijskih proizvoda.
Dokazano je da preterivanje sa šećerom podstiče i depresiju, srčane bolesti i želju za slatkim, oslabljuje imunitet, povećava rizik oboljenja od raka, crpi iz tela B vitamine te uzrokuje hiperaktivnost kod dece.
Neki od alternativa belog šećera su:
• Stevija – Ukus stevije sličan je ukusu beloga šećera, pa je idealan zaslađivač za sve koji vole slatkiše. Stevija ima i lekovito svojstvo jer sadrži kalcijum, hrom, gvožđe i belančevine.
• Agavin sirup – Agavin sirup je nektar koji se izdvaja iz stabla ove biljke, a koristi se kao zaslađivač. Agavin sirup je jako zdrav i savremena medicina ga preporučuje. Sirup agave sadrži i vlakna poput kalcijuma, gvožđa i vitamina B i C.
• Javorov sirup – Javorov sirup je vrlo cenjen kao namirnica, slatkog je ukusa ali je jako zdraviji od običnog šećera. Ima visoki sadržaj minerala, koji povoljno utiču na zdravlje srca i smanjuju nivo holesterola u krvi.
• Kokosov šećer – Organski i prirodan kokosov šećer sadrži dvostruko više gvožđa i četiri puta više magnezijuma, a pored toga bogat je vitaminima B, B3 i B6.
• Ksilitol ili brezin šećer – Ksilitol je slatki, kristalni ugljeni hidrat, jedan od prirodnih šećera. Brezin šećer se prirodno javlja u većini voća i povrća koje jedemo na dnevnoj bazi. Dobija se ekstrakcijom iz voća i povrća i posle obrade daje bele kristalne granule koje se mogu koristiti u svakom receptu koji zahteva šećer.
• Urme su veoma slatko voće pomoću kojeg možete zasladiti svoje jelo i napraviti sjajne dezerte. Pored slatkoće, urme sadrže vitamine B6 i A, kalijum i kalcijum, tako da su jako dobra zamena za običan šećer.