Comments Off on Edamame: Hrana budućnosti koja nam dolazi iz daleke prošlosti

Iako datira iz daleke prošlosti, edamame je hrana koja tek poslednju deceniju osvaja naše prostore i postaje sve popularnija u fine dining restoranima. Dobra vest je da ćete konačno u čarima edamamea moći da uživate kod kuće, a Flora je za sada jedini brend koji je u slobodnu prodaju u Srbiji lansirao ovo sve popularnije jelo.

Istorijat
Najraniji pisani spomen reči „edamame“ datira iz 1275. godine, monah Nitiren napisao je pismo donatoru u kojem se zahvalio na daru edamame koji je ostavljen u hramu. Prvo spominjanje edamame u haikuu datira iz 1638. godine.

Šta je edamame?
Edamame je japanska reč koja u prevodu znači „grašak na granama“, a koja opisuje način na koji raste ovaj tip soje: mahune se pojavljuju u grozdovima na razgranatim, grmovitim biljkama. Za razliku od obične soje, edamame sadrži meka i sočna zrna, prijatnog ukusa, velike hranljive vrednosti, a mahune se beru neposredno pre dozrevanja.

Kako se priprema edamame?
Krajevi čaure mogu da se iseku pre pripreme. Nakon toga, čaure se kuvaju u vodi ili na pari. Najčešći način pripreme podrazumeva začinjavanje solju. So se može dodati vodi za kuvanje ili posuti nakon kuvanja. Kuvane čaure soje obično se služe kad se ohlade, ali mogu i vruće.

Kako da konzumiram edamame?
Konzumiraju se zrna, ne i mahuna. Mahuna se jednostavno stisne pod prstima kako bi se otvorila i kako bi se došlo do zrna, koja su prepuna visokokvalitetnih belančevina, zajedno sa kalcijumom, vlaknima i vitaminom A. Edamame je takođe bogat sterolima – supstancama koje jačaju imunološki sistem, štite od raka i srčanih bolesti.

Koje vitamine i minereale sadrži edamame?
Edamame od vitamina sadrži askorbinsku kiselinu, tiamin, riboflavin, folnu kiselinu, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i vitamin E. Od minerala prisutni su kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, cink, bakar i mangan.

Ideje za posluženje edamamea:
Poslužite kao predjelo sa krupnom morskom solju
– Dodajte u salatu
– Napravite pastu (hummus)
– Poslužite uz prilog

TOP