JESENJE KOMBINACIJE NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE

Jesen nam je zvanično stigla, hladni i tmurni dani su pred nama, što znači samo jedno vreme je za jačanje imuniteta i vešto izbegavanje prehlada. Pored brige da se dobro obulete i zagrejete jako je važno da vodite računa i šta jedete. Tople supe, potaži i čorbe idealne su za ovo vreme jer, ono što je jako važno da znate jeste da je najveći izazov hladnijih meseci održavanje unutrašnje telesne temperature tela. Kada spolja temperatura padne, naš metabolizam se usporava kako i sačuvao toplotu i energiju. Upravo zbog toga potreba nam je hrana kojom ćemo „zagrejati telo“ i povećati otpornost na hladnoću. Namirnice koje nam najviše pomažu u tome su upravo one koje su bogate proteinima i zdravim mastima.

Kombinacije koje možete praviti sa jesenjim namirnicama su brojne, a mi vam preporučujemo sedeće:

1.Kombinacija raznog povrća u potažima

Namirnice koje su idealne za tople i ukusne potaže su šargarepa, karfiol, cvekla, svo korenasto povrće koje će vam pomoći da zagrejete telo. Zatim povrće koje sadrži biljna vlakna poput bundeve i batata. Njih pored kuvanja možete i grilovati ili koristiti kao prilog uz meso ili ribu.

2. Mahunarke i kinoa

Mahunarke, kao što je crni pasulj, daje odličan izvor gvožđa i bakra koji jačaju imunitet i daju mišićima kiseonik koji podstiče sagorevanje masti i samim tim greje organizam. Kinoa je bezglutenska pseudožitarica koja uz pomoć biljnih vlakana greje telo. Brojne su kombinacije kine sapovrćem ili proteinima.

3.Đumbir i orašasti plodovi

Đumbir je namirnica koja je najbolja u jačanju imuniteta, borbi protiv virusa i koja aktivira receptore toplote u organizmu. Možete ga koristiti kao začin, kuvati čaj sa malo limuna i meda. Sa druge strane orašasti plodovi predstavljaju odličan izvor zdravih masti koji povećavaju otpornost organizma na hladnoću a povoljno deluju na nivo lošeg holesterola i organizam snabdevaju hranljivim materijama.