NAMIRNICE KOJE STIMULIŠU PROIZVODNJU KOLAGENA

Kolagen je protein koji naše telo prirodno proizvodi svakog dana i koji našoj koži daje strukturu, elastičnost i pomaže u procesu starenja. Nalazi se u koži, tetivama, kostima, zubima i kostima. Uz pomoć njega koža izgleda mlađe, elastičnija je a ako ga ima dovoljno bore se pojavljuju mnogo sporije.
Već nakon 25. godine telo smanjuje proizvodnju kolagena što uzrokuje opuštanje kože i pojavu bora. Jedini način da se ovaj proces uspori jeste povećanje proizvodnje kolagena, a hrana je jedan od ključnih faktora kada je proizvodnja kolagena u pitanju. Hrana koja stimuliše proizvodnju kolagena podrazumeva namirnice bogate brojnim nutrijentima.

Postoji nekoliko namirnica koje se smatraju stimulansima za proizvodnju kolagena. Jedna od njih je citrusno voće poput limuna, pomorandže i grejpfruta, bogato vitaminom C koji je ključan za sintezu kolagena i savetuje se da ih što više uključite u ishranu. Bobičasto voće poput jagoda i borovnica je takođe dobar izbor, jer sadrže oksidante koji štite kolagen od oštećenja. Orašasti plodovi i semenke poput badema, oraha i lana sadrže esencijalne masne kiseline, antioksidante, cink i vitamin E koji pomažu u održavanju proizvodnje kolagena.

Takođe, zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja sadrži visok nivo vitamina C, A i E i antioksidanata koji podstiču proizvodnju kolagena i održavaju kožu mladolikom.

U ishranu je važno uključiti i dovoljno proteina kako biste podržali proizvodnju kolagena. Morska hrana poput lososa, tunjevine i školjki bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za održavanje zdravog kolagena. Ove kiseline podržavaju proizvodnju kolagena i održavaju kožu hidratiziranom. Piletina sadrži vezivno tkivo zbog čega je ona primarni izvor kolagena. Kombinacijom zdrave količine mesa sa preporučenim dnevnim količinama povrća, vašoj koži pružate potrebne nutrijente za lep i mladolik izgled.

Na kraju, crveno povrće poput paprike i paradajza bogato je likopenom, antioksidansom koji štiti kolagen od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Čak i jedna upotreba paradajza u vašem jelu može doprineti do 30 posto proizvodnje kolagena. Sve ove namirnice su važne za održavanje zdrave kože i stimulisanje proizvodnje kolagena. Uključivanje raznolike ishrane bogate ovim sastojcima može vam pomoći u postizanju zdravog i sjajnog izgleda kože.