NAMIRNICE KOJE USPORAVAJU PROCES STARENJA

Starenje je prirodan proces i nešto čega se ne treba plašiti. Međutim, kako starimo, razumljivo je da želimo pronaći zdrave načine da izgledamo i osećamo se što bolje svake godine. U potrazi za eliksirom mladosti, često zaboravljamo da ključ može ležati u našoj svakodnevnoj ishrani. Otkrivamo vam namirnice koje mogu usporiti proces starenja i pomoći vam da se osećate i izgledate mlađe.

Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je antioksidansima kao što su antocijanini i vitamin C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala u organizmu.

Konzumacija hrane bogate antioksidansima, poput bobičastog voća, može zaštititi kožu od preranog starenja i poboljšati njeno ukupno zdravlje. Borovnice su posebno bogate antioksidansima antocijaninima, koji pomažu u borbi protiv upala, a ovi spojevi mogu poboljšati elastičnost kože, smanjujući pojavu bora i dajući mladalački izgled.

Orašasti plodovi

Grickanje orašastih plodova i semenki je izuzetno korisno! Antioksidansi prisutni u orašastim plodovima i semenkama pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, sprečavaju starenje kože i smanjuju rizik od hroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Bademi su, na primer, bogati vitaminom E, antioksidansom koji štiti kožu od oksidativnih oštećenja i može pomoći u očuvanju elastičnosti i hidratacije kože, smanjujući znakove starenja.

Orasi su takođe izvor omega-3 masnih kiselina, dok su semenke lana jedan od najbogatijih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina. Konzumacija ovih zdravih masti može doprineti sporijem procesu starenja – kako unutrašnjem, tako i spoljašnjem.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve, je prava nutritivna bomba i sadrži vitamine A, C i K, kao i minerale poput gvožđa i kalcijuma. Ove hranljive materije mogu pomoći u proizvodnji kolagena i zaštititi od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, koji mu daje prepoznatljivu crvenu boju. Likopen ima antioksidativna svojstva i poznato je da štiti kožu od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem i smanjuje znakove starenja, što znači da paradajz može igrati važnu ulogu u održavanju mladolikog izgleda.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole – posebno epigalokatehin galat (EGCG) – sa snažnim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Ovi spojevi utiču na elastičnost kože i štite je od štetnih efekata UV zračenja, smanjujući znakove starenja kože. Ako želite da izgledate i osećate se mlađe ove godine, pokušajte da uvrstite šolju zelenog čaja u svoju dnevnu rutinu.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E i zbog toga može pomoći u zaštiti kože od UV oštećenja i održavanju mladolikog izgleda. Ne samo da je bogat vitaminom E već je avokado bogat i zdravim mastima, koje mogu hidrirati i nahraniti kožu.