Šta su proteini?

Proteini (belančevine) su esencijalni elementi u vidu velikih molekula, koji su neophodni ćelijama organizma, kako za rast, tako i za njihovu regeneraciju i dobro funkcionisanje i strukturu svih živih ćelija u organizmu. Proteini spadaju u grupu makronutrijenata i izgrađeni su od aminokiselina. Aminokiseline se mogu podeliti na esencijalne i neesencijalne. Esencijalne se ne stvaraju u organizmu, pa se moraju unositi hranom, jer učestvuju u izgradnji neophodnih sastojaka za čovekov organizam. Za pravilno funkcionisanje tela važno je 20 aminokiselina od kojih je devet esencijalnih. Proteini životinjskog porekla sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa se zbog toga smatraju visokokvalitetnim proteinima. Meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi su namirnice sa najvećom količinom proteina. Naravno uvek treba paziti sa količinom kako se ne bi preteralo sa unosom masti koje sadrže ovi proizvodi. Dobra kombinacija namirnica biljnog porekla može u velikoj meri zadovoljiti potrebe organizma, ali svakako treba voditi računa o signalima koje vam organizam šalje kada konzumirate samo životinjski, samo biljni ili oba izvora proteina.

Proteini su najvažniji i suštinski deo balansirane ishrane. Iako postoji veliki broj namirnica koji sadrži proteine neke od njih u sebi imaju mnogo masti i kalorija. Međutim tu su i nemasni proteini koji mogu biti biljnog i životinjskog porekla i uz pomoć njih možete zadovoljiti svoje potrebe za proteinima. U nemasne proteine spada hrana koja sadrži manje od 10 grama ukupnih masti i 4,5 ili manje grama zasićenih masti na 100g namirnice. Hrana koja sadrži nemasne proteine: bela riba, tofu sir, mahunarke, belo meso, belance.

Koliko proteina treba da unosimo dnevno?

Potrebe za proteinima u ishrani zavise od starosti, pola, kao i fizičke aktivnosti Odrasle osobe koje nisu sportisti a imaju dobro zdravstveno stanje trebalo bi da unose  20-30% proteina od ukupnog dnevnog energetskog unosa, što odgovara količini od 0,8-1 gram po kilogramu telesne težine. Sa druge strane aktivnim sportistima se preporučuje da konzumiraju 1,2 grama proteina po kilogramu telesne težine, kako bi podržali telo za izgradnju mišićne strukture, ali i regeneraciju i izgradnju tkiva, antitela, hormona.