Šta su to prazne kalorije?

Koliko puta vam se desilo da ste veoma brzo nakon završenog obroka gladni? Najčešće je to bilo jer ste u vaš organizam uneli prazne kalorije. Prazne kalorije su namirnice koje su prerađene  industrijski, masna i slatka hrana koja ne sadrži hranljive sastojke koje su potrebne organizmu za optimalno funkcionisanje. Na sve ovo prazne kalorije su izuzetno bogate kalorijama koje za posledicu imaju slaganje masnih naslaga, prevelik unos ugljenih hidrata i rezultiraju povećanjem telesne težine.

Kako najbolje da znate koja hrana sadrži prazne kalorije?

Pre svega u prazne kalorije spadaj i namirnice koje daju energiju, jer su bogate ugljenim hidratima i mastima, ali ne sadrže nikakve nutritivne vrednosti, poput vitamina, minerala, antioksidanata,

amino kiselina ili vlakana. Kako biste najbolje znali koja hrana sadrži prazne kalorije potrebno je da čitate deklaracije.  Posebno obratite pažnju na čvrste masti (u koje spadaju i transmasti) i dodate šećere.

Čvrste masti su masti koje ostaju čvrste i na sobnoj temperaturi, poput putera, margarina, svinjske masti i dr., a dodati šećeri su često sirupi i veštački zaslađivači, koji se dodaju hrani tokom obrade.

Ovi sastojci mogu učiniti da hrana ima odličan ukus, što ne znači da sadrži nutrijente, koji su telu potrebni za regeneraciju i funkcionisanje.

„Prazno“ doslovno znači „ne sadrži ništa“. Dakle, hrana koja sadrži prazne kalorije, zapravo sadrži malo ili nimalo esencijalnih vitamina i minerala.

Kako biste izbegli unos praznih kalorija iz ishrane je potrebno da izbacite zapakovane, prerađene prehrambene proizvode poput: peciva, kolačića, krofni, kifli, gaziranih pića, voćnih sokova, energetskih napitaka, brze hrane (pice, hamburgeri), slatkiša, čokolade.

Takođe sladoled koga u ovim i proteklim mesecima konzumiramo skoro svakodnevno predstavlja jednu od praznih kalorija jer je napravljen od mlečnih proizvoda.

Šta jesti kako ne bi unosili i imali želju za praznim kalorijama?

Trudite se da svaki dan, a naročito sada u letnjim mesecima obogatite vašu ishranu svežim povrćem i voćem. Uključite u vaš jelovnik što više celovitih namirnica koje su u prirodno obliku jer je upravo takva hrana puna esencijalnih hranljivih materija.

Trudite se da jedete što više: svežeg voća poput jabuke, narandže, banana, zatim povrća kao što je brokoli, zeleno povrće, batat, šargarepa.  Birajte integralne žitarice, integralni pirinač, integralne testenine i hleb od celog zrna.  Jako je važno da unosite što više proteina kao što su jaja, mahunarke, orašasti plodovi, riba, piletina, ćuretina. A mlečne napitke zamenite biljnim napicima bez šećera i aditiva.