Za zimsku ishranu jako je važno svakodnevno konzumirati sveže sezonsko voće i povrće koje je puno vitamina, minerala i enzima koji su neophodni našem telu za pravilno funkcionisanje. A i dobro će vam doći u prevenciji nekih zimskih bolesti i jačanju imuniteta.
Donosimo vam 10 najzdravijih vrsta sezonskog zimskog povrća i voća i razloge zašto bi ih trebali uključiti u svoju ishranu.
ZIMSKO POVRĆE
Spanać voli hladno vreme i može preživeti čak i zimsku oluju. Bogat je karotenoidima, vitaminom C i K, gvožđem, kalcijumom, folnom kiselinom i sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Spanać je definitivno jedna od najzdravijih namirnica koju možete konzumirati.
Beli luk je zaista jedna magična biljka. Skoro da nema područja vašeg zdravlja da se ne dodiruje na neki način. Neke od ovih koristi verovatno nikada niste ni čuli, ali može da poboljša vaše pamćenje, snižava holesterol, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanih bolesti, pa čak i da vam daje jače kosti i bolju, zdraviju kožu.
Brokoli je prava riznica vitamina i važan antioksidans za naše telo. Sirov brokoli sadrži skoro 90% vode, 7% ugljenih hidrata, 3% proteina i gotovo nikakvu masnoću. Ima jako malo kalorija, svega 34 kalorije na 100 grama.
Karfiol je prepun važnih hranljivih sastojaka i vitamina, pomoći će vam u hladnim zimskim danima u jačanju imunog sistema. Bogat je vitaminom B, magnezijumom i kalcijumom, što je jako važno za krv i jačanje kostiju.
Da li je i vama kao deci mama stalno govorila da jedete mrkvu kako biste imali bolji vid? Mrkva je bogata antioksidantom beta-karotenom, jedinjenjem koje naše telo pretvara u vitamin A u jetri, a vitamin A je potreban za regeneraciju rodopsina koji je nužan za noćni vid.
ZIMSKO VOĆE
Grejpfrut – ovo zimsko voće sazreva u januaru i bogat je vitaminom C. Neophodan je za jačanje imunog sistema, kostiju i brže zarastanje rana. Pored toga, grejpfrut takođe u sebi sadrži dosta vitamina A.
Nar je jedno od najzdravijih zimskih plodova. Ima neverovatan broj zdravstvenih prednosti, a neke su da pozitivno deluje na zdravlje arterija i srca, a sadržaj antioksidanata u naru može da pomogne u smanjenju upalnih procesa.
Iako kruške nisu pune vitaminom A, C ili čak D, one imaju veliku količinu jednog esencijalnog elementa, dijetalnih vlakana. Svima su potrebna vlakna da pomognu varenje, da smanje nivo holesterola, pa i da čak vam pomognu da izgubite težinu.
Ova lista zimskih plodova jednostavno ne bi bila potpuna bez pomorandže. U ovom razdoblju je pomorandža najukusnija, najsočnija i najzdravija. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli i obogaćene vitaminima C i D.
Limun je dobar izvor vitamina C. Jedan limun obezbeđuje oko 31 mg vitamina C, što je 51 % preporučenog dnevnog unosa. Istraživanja pokazuju da konzumiranjem voća i povrća bogatog vitaminom C smanjujete rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Brusnice su odličan primer malog voća koje ima ogromnu količinu hranljivih sastojaka. Sa visokim sadržajem antioksidanata i hranljivih materija, brusnice imaju niz zdravstvenih prednosti. Pomažu u prevenciji različitih vrsta karcinoma, srčanih bolesti, a pomažu i u smanjenju upalnih procesa. Osim toga, pune su vitamina C i odlična su linija odbrane od zimskih prehlada.