Vitamin A je snažan antioksidans i jako važan za mnogobrojne procese u našem telu. Vitamin A štiti ćelijske membrane i jača kožu i sluzokožu, pojačava funkciju imunološkog sistema, bitan je za održavanje zdravog vida, jer učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta rodopsina koji se nalazi u ćelijama mrežnjače. Takođe pomaže u pravilnom funkcionisanju srca, bubrega i pluća, važan je za rast i razvoj bebe u materici i delotvoran je protiv opštih i lokalnih infekcija.
Ovaj vitamin je rastvorljiv u mastima i pojavljuje se u 2 oblika:
Retinol ili aktivni oblik vitamina A koji možete pronaći u mesu, jajima, ribi i mlečnim proizvodima.Beta-karoten ili provitamin A koji je biljni izvor vitamina A i obično se nalazi u voću i povrću.
Povrće koje je bogato beta-karotenom – šargarepa, blitva, paradajz, crvena paprika, peršun, bundeva, batat, spanać, kelj i žuta tikvica. Voće bogato koje je bogato beta-karotenom – kajsija, breskva, banana, dinja, mandarine, nektarine, mango, suve šljive i smokve.
Oba oblika vitamina A su dostupna u obliku suplemenata, ali istraživanja preporučuju da se najbolje apsorbuju iz hrane bogate voćem i povrćem. Vitamin A se u organizam treba unositi samo u potrebnim dnevnim dozama, jer može doći do hipervitaminoze, a optimalan dnevni unos vitamina A za odraslu osobu je 0,8 do 1,0 mg.
Nedostatak vitamina A u organizmu dovodi do povećanja osetljivosti na infekcije, posebno infekcije urinarnog sistema i uva, iritacije i suhoće kože, slab rast i opadanje kose, pojave kokošijeg slepila, gubitak apetita, smanjenje oštrine vida, a u dečijem uzrastu može dovesti do usporavanja rasta i razvoja kostiju.
Vitamini C, D, E, F, B – kompleks, kao i minerali cink i kalcijum pomažu apsorpciju vitamina A, dok kafa, alkohol, mineralna ulja, manjak vitamina D, prekomeran unos gvožđa odmažu apsorpciju vitamina A.