Comments Off on Voće i povrće za detoksikaciju organizma nakon praznika

Najkritičniji period za narušavanje zdravlja i vitke linije je tokom novogodišnjih praznika, kada se prepuštamo uživanju u nezdravoj hrani mnogo više nego inače. Najbolji način da se „iskupimo“ svom organizmu za praznično opuštanje je detoksikacija voćem i povrćem, koja traje samo nedelju dana.

Uvek doručkujte voće, poput malina, kupina i višnje, jer je bogat izvor antioksidanata, koji su na prvom frontu u borbi protiv toksina. Voćni šećer će Vam pružiti neophodnu energiju i dobro raspoloženje za početak dana, bez izazivanja tegoba, jer je prirodan, te se lako i brzo vari.

Za ručak se preporučuje raznoliko povrće, kao što su meksički, zlatni, rižoto, Baby i miks za supu, đuveč ili rusku salatu, da biste na taj način uneli što više vitamina i minerala, a ujedno uživali u različitim ukusima, kako Vam detoks program ne bi bio monoton.

Večera bi trebalo da bude oskudnija u količini i kalorijskoj vrednosti, ali time ne mora da se umanji i nutritivna vrednost. Idealno rešenje je zeleno povrće – grašak, boranija, brokoli, edamame i špargla, jer obiluje hranljivim materijama iako spada u lagan obrok, što je preduslov za kvalitetan san.

Nutricionisti savetuju da vremenski interval između obroka bude oko četiri sata, kako bi detoksikacija bila delotvornija.

 

TOP