Zašto je kalijum važan za nas?

Kalijum je mineral koji je široko zastupljen u našem organizmu. Neophodan nam je za funkcionisanje tkiva poput nervnog, mišićnog i srčanog. Kalijum sa sobom nosi pozitivno naelektrisanje i najzastupljeniji je pozitivan jon (katjon) unutar ćelije. Zahvaljujući tome, kalijum učestvuje u sprovođenju električnih impulsa u ćelijama zbog čega ga pored natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, hlorida, fosfata i bikarbonata ubrajamo u važnu grupu elektrolita.

Kalijum održava strukturu citoplazme (unutrašnjost ćelije), aktivator je ćelijskih enzima i čini osnovu nadražljivosti ćelije. Dovoljna količina kalijuma u ​​ishrani pomaže u održavanju zdravlja, tako da je ključno da unosite dosta hrane bogate kalijumom. Namirnice koje sadrže kalijum i mogu vam pomoći da unesete njegov dnevni unos su voće, povrće, mahunarke, mlečni proizvodi riba.

Voće: banane, pomorandža, dinja, kajsija, grejpfrut, suve šljive, suvo grožđe, urme.

Povrće: kuvani brokoli, grašak, kuvani spanać, krompir, batat, pečurke, tikvice, krastavci, zeleno lisnato povrće.

Mlečni proizvodi: mleko i jogurt

Riba: tuna, iverak, bakalar, pastrmka

Mahunarke: pasulj, soja, sočivo

Dnevne potrebe kalijuma se razlikuju kod žena i kod muškaraca. Dnevne potrebe žena za kalijumom su 2.600 mg, a kod muškaraca 3.400 mg. Najvažnija funkcija kalijuma je normalizacija krvnog pritiska. Pored toga kalijum je izuzetno važan za dobro zdravlje naših mišića- tako da se mišići mogu savijati ili skupljati onako kako treba. Kalijum je takođe jako važan za naš koštani sistem jer kako istraživanja navode balansiran unos kalijuma pomaže očuvanju koštane mase. Dok je našim nervima potreban kako bi mogli dobro da funkcionišu.