Da bi organizam normalno funkcionisao potrebni su mu brojni vitamini i minerali, a posebno vitamin C koji je poznat kao i askorbinska kiselina i vrlo važan za metabolizam i pravilan rad imunološkog sistema. Ljudski organizam ne proizvodi ovaj vitamin rastvorljiv u vodi, pa ga je neophodno nabaviti iz proizvoda koji sadrže vitamin C. To se može postići prirodnim putem namirnicama, poput voća i povrća, koje čuvaju vitamin. Studije pokazuju da konzumiranje veće količine vitamina C može povećati nivo antioksidanata u krvi i do 30%. Ovo pomaže prirodnoj odbrani tela u borbi protiv upale.
Možemo ga uzimati u različitim oblicima, a njegova preporučena dnevna doza se kreće između 60 i 90 miligrama.
Glavni simptomi koji ukazuju na nedostatak ovog vitamina jesu umor, gubitak apetita, smanjena otpornost na infekcije, bolovi u mišićima i zglobovima i suva kože.
Zahvaljujući brojnim antioksidansima sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove. Poboljšava cirkulaciju, pa se često pije zbog bolova u nogama. Naime, njegov nedostatak može da uzrokuje naslage masnoća u arterijama i na taj način uspori krvotok i prouzrokuje bolesti srca. Ubrzava zacelivanje rana, važan je za održavanje hrskavice, kostiju i zuba i olakšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, tako da ukoliko imate potrebu da unesete ove vitamine obavezno to učinite u kombinaciji sa vitaminom C. Takođe usporava proces starenja pa je često jedan od glavnih sastojaka kozmetičkih preparata, jer podstiče stvaranje kolagena i čini kožu sjajnom i elastičnom.
Nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ga ima u citrusnom voću – grejpu, narandži, limunu limeti, kiviju, zatim u bobičastom voću kao što su ribizle, jagode, kupine, maline i borovnice. Od povrća najviše ga sadrži crvena paprika, kupus, brokoli, zeleno lisnato povrće i peršun.