Comments Off on Zašto su smrznuto voće i povrće često zdraviji od svežeg

Da li ste nekada razmišljali o tome koliko je vremena prošlo otkada je neko povrće ili voće ubrano do momenta dok nije dospelo u vašu korpu za kupovinu u nekom od marketa ili pijaca? Stajanje na vazduhu odnosno oksidacija i rad enzima u povrću, izazivaju njihovo kvarenje. Tako recimo, samo dva dana posle branja spanać gubi čak 75% ukupne količine vitamina C, brokoli 80%, a špargle 30%.

Šta je onda rešenje?

Danas ljudi najčešće žive u gradovima i slabo ili gotovo uopšte nemaju mogućnost da iz sopstvene male bašte uberu sveže plodove određenog voća ili povrća. Zato, u nedostatku bašte uvek treba birati povrće i voće koje se zamrzava. Takvo povrće i voće bere se kad je potpuno zrelo jer nema bojazni od kvarenja tokom transporta. Već je zaleđeno, a pre toga blanširano.

Povrće se pre zamrzavanja blanšira – i to samo dva sata posle branja. Blanširanje se sprovodi na temperaturama od oko 70 do maksimalno 90 stepeni i to izuzetno kratko: nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Time enzimi koji stvaraju mirise i utiču na kvarenje postaju neutralisani, a eliminiše se i dobar deo bakterija. Zatim se povrće zamrzava. Osim što se prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube hranjivi sastojci i vitamini, voda koja se nalazi u voću i povrću čuva sve hranjive sastojke i vitamine.

Da li se zamrzavanjem gube minerali i vitamini?

Kada je reč o mineralima oni su praktično neuništivi, pa ih ni proces zamrzavanja ne može eliminisati. Sa druge strane vitamini poput vitamina A, B, D, K i E su najotporniji i njih niti proces blanširanja niti proces zamrzavanja ne uništava, već se oni zadržavaju u voću i povrću.

Smrznuto voće i povrće takođe u sebi zadržava sva vlakna i antioksidanse. Tako, zamrznuto povrće i voće osim što vam olakšava vreme pripreme svakog obroka, u sebi nosi veliki broj vlakana i antioksidanasa.

Smrznuta hrana ima više vitamina i hranljivih materija nego sveža. To važi za čak 70 odsto voća i povrća, pokazali su rezultati istraživanja obavljenih u britanskom Institutu „Lederhed“ i na Univerzitetu „Čester“, piše Dejli mejl.

TOP